Div že mě ve vsi neporazil jelen

04.08.2020 04:16

Mezi mnoha trojrozměrnými exponáty staroměstské výstavy Jeleni v áleji se válejí, je od předloňska i jeden netrojrozměrný celý jen vyvedený v písmu. Jeho autorkou je Anežka Šmolíková, roz. Hochmutová. Jistě se nebude zlobit, že jej zveřejňujeme i na webu, neboť její vyprávění o setkání s jelenem je opravdu dramatické.

„Stalo se to 26. března, psal se rok 2000 a místní kluci se svými tatínky (mezi nimi i ten můj) hráli na místním hřišti kopanou, když tu náhle zahlédli vybíhajícího jelena z lesíku. Zmateně přeběhl přes hřiště, skočil do potoka, poté přeskočil zábradlí, silnici a pak si to namířil úzkou uličkou mezi domy kolem p. Z. Oudrána, která končí přímo naproti mému rodnému domu, ze kterého jsem v tu chvíli, jako devítiletá školačka, zrovna vycházela. Pamatuji si, jako by to bylo včera...

Vzala jsem si jako obvykle kolo a chtěla vyrazit na projížďku, beru za kliku u vrátek, slyším dupot, zvednu oči a proti mně běží – jelen! Byl to mžik. Jeho mohutné parohy a výška mě tak ohromily, že jsem nestačila ani vycouvat zpět do dvora, prostě jsem jen zírala a po chvilce úžasu a nevěřícnosti jsem si uvědomila, jaké bylo štěstí, že si to jelen nenamířil rovně, přímo přes náš dvůr, ale že zabočil doprava a vybral si tak jinou trasu.

Podle svědectví dalších lidí přeběhl přes dvůr u p. F. Mory, zdemoloval vrátka a běžel zahradou, která ústí v aleji, do luk, polí a zamířil pak zřejmě do lesíku zvaného Rašelina za bývalým Kovostarem, nynějším Kemmler Electronic.“

Nám nezbývá než dodat, jak je užitečné, když si děvčata vedou deníček.

A pak ještě: Šestou výstavu Jeleni v áleji se válejí pořádají v aleji a před Cvokařským muzeem sousedé 8. a 9. srpna, vždy od 11 do 19 hodin. Halali zazní v sobotu v 11 hodin. Společné fotografování na pohlednici všech lidí ze Starého Rožmitálu, ať trvale bydlících či chalupářů, proběhne v sobotu ve 14 hodin za mlýnem na schodech ke kostelu.

Vloni poprvé se na výstavě objevil téměř celý, opravdu ale téměř celý, statný jelen

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode