Hodiny na Cvokařském muzeu už také od dvou hodin v noci ukazují letní čas

31.03.2013 10:30

Ze soboty 30. na neděli 31. března 2013 se posunuly ručičky o jednu hodinu dopředu i na hodinách, které jsou umístěny na Cvokařském muzeu. Tyto oboustranné hodiny jsou ve Starém Rožmitále v současné době jediným časostrojem, na němž si může veřejnost zjišťovat kolik je to vlastně hodin.

Ale historie nám říká, že tomu tak nemuselo vůbec být, kdyby...

Jak už jsme v Novinkách vzpomínali, 22. března před 80 lety vyhořel farní kostel Povýšení sv. Kříže. O tři měsíce později, 22. června 1933, mělo starorožmitálské zastupitelstvo na programu bod „Projednání a usnesení o zřízení a zakoupení věžních hodin na kostel starorožmitálský“. A jak to dopadlo? Citujme usnesení ze schůze:

„Při příležitosti po požáru kostela, který se znovu zřizuje novým krovem a novou věží, byla by možnost snadno hodiny na této stavbě tyto umístiti. Dle vyžádaného ceníku od firmy Karel Dědek, Praha X, Královská třída č. 41, přibližná cena věžních hodin osmi denní čtvrtě bijící, jest od 12 do 17 tisíce Kč.  Poněvadž dle informací na hodiny tyto nechce žádný patronát ničeho přispěti, usneslo se obecní zastupitelstvo, že sama obec tento náklad na hodiny věnovati nemůže. Sbírka po osadních obcích by mnoho nevynesla a po občanech starorožmitálských nějaká část by na tento náklad nic neznamenala.“

A tak hodiny nad vchodem do veřtatu Cvokařského muzea v Aleji Johanky jsou v obci osamoceny.

Hodiny na Cvokařském muzeu v neděli 31. března 2013 ráno.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode