Heyd: Hledáme cestu jak financovat složitější opravy zámku

26.07.2020 12:54

V prázdninovém dvojčísle 15-16 časopisu Periskop, které je nyní k dostání v novinových stáncích, vyšel vyčerpávající rozhovor s iniciátorkou záchrany rožmitálského zámku Evou Heyd, pro níž je tato historická stavba mystickým místem. V odpovědích rekapituluje nejen, jak před patnácti lety začínala v Rožmitále a jak před třemi roky zorganizovala společně s dalšími lidmi petici majitelům zámku, ale hlavně hovoří o současné situaci. Z dvoustránkového interview vybíráme pár ukázek.

 „Naše spolupráce s majitelem Trinity Coop začala s předpokladem, že zámek je na prodej a do té doby než výměna majitelů proběhne, se bude naše skupina dobrovolníků, která se záhy proměnila oficiálně ve spolek Rožmitálský zámek, o nemovitost starat, dělat údržby a menší opravy a na oplátku se zámek otevře pro různé komunitní a společenské akce.

V současné době – vlivem covidové krize – je původní plán majitelů týkající se prodeje na nějaké roky pozastaven a my se budeme snažit s nimi v dané situaci hledat cesty financování složitějších oprav, na které majitelé momentálně nemají potřebné peníze.“

Na otázku, co se za období dvou let podařilo na zámku udělat, Eva Heyd odpovídá:

„Opravili jsme přípojku vody, ve správcovském domku popraskané topení a kompletně jsme vybudovali nové toalety pro návštěvníky. Provizorně jsme opravili mostek v bráně (...) a provizorně zakryli léta spadlý kus střechy a opravili okapy. Vyklidili a vyčistili jsme první patro Gryspekovského paláce, zprovoznili zde elektřinu a zavěsili nové lustry. Instalovali jsme zábradlí a položili půdovky na podestě na schodišti do věže. Vyčistili jsme celé nádvoří od náletů a odstranili padající omítku. Vedle zámku narůstala čtyřicet let skládka, (...) dnes je pryč a je zde připravena hlína na srovnání povrchu, na který pak přijde zemina a zasází se sad. V kapličce je dnes obraz sv. Anny a původní kovaná mříž. Park jsme prořezali podle pokynů památkářů (...).“

Materiál na opravy, dodává Heyd, je financován z dobrovolných příspěvků a výtěžku akcí pro veřejnost a většina práce se odehrává na dobrovolnické bázi. Přiznává však, že se spolek Rožmitálský zámek bude muset s majiteli zámku už zaobírat zásadními problémy, jako je třeba částečná oprava střechy. Na takové stavební úpravy samozřejmě spolek už nemá.

Celý rozhovor v posledním Periskopu stojí za přečtení.

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode