Herec Jiří Sovák má poštovní známku

20.10.2020 07:35

27. prosince si připomínáme sté výročí narození zasloužilého umělce herce Jiřího Sováka, který měl vřelý, ba dá se říci přímo rodinný vztah ke Starému Rožmitálu. Proč si výročí připomínáme již nyní? Česká pošta totiž na jeho počest právě teď vydala poštovní známku.

Do Starého Rožmitálu si již od poloviny čtyřicátých let jezdíval odpočinout, popovídat s běžnými lidmi, rybařit a, jak psal tehdejší tisk, studovat charakteristiky prostých venkovských lidí pro své role. Ve Starém Rožmitále pobýval na letním bytě na různých místech, například v letech 1948 a 1949 v domě č. p. 62 v Cvokařské ulici v rodině Josefa Kulovaného. Druhá hercova manželka Blanka s ním dýchala čerstvý brdský vzduch už v jiném stavu, čekajíc narození syna Jiřího Schmitzera.

Ve Starém Rožmitálu Jiří Sovák poznal v roce 1958 i svoji budoucí, třetí manželku Annu Homulkovou, jejíž se sestra se rovněž přivdala do umělecké rodiny. Ta si vzala syna hudebníka a kapelníka Ferdinanda Havlíka.

Jiří Sovák se podělil o své herecké umění s Rožmitalany na úspěšné besedě ve starorožmitálském kulturním domě 28. listopadu 1988.

 

Obálka prvního dne (FDC) na počest Jiřího Sováka

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode