HASIČI ZE STARÉHO ROŽMITÁLU ZVÍTĚZILI V ZÁŘÍ 2011 V BĚHU DO SVATOHORSKÝCH SCHODŮ V PŘÍBRAMI

13.03.2012 19:30

Tak závod popisoval server www.pribramsko.eu: Hasiči mají po této sobotě za sebou další účast v závodě, ve kterém vzpomínají na mohutný požár areálu Svaté Hory z dubna 1978. V závodě nazvaném Běh hasičů do Svatohorských schodů na vlastní kůži a v plné polní již po 5 ročníků zkoušeli, jaké to asi tenkrát mohlo být.

Do letošního ročníku se přihlásilo celkem 62 dvojic, z čehož bylo 10 dvojic ženských. Nakonec na trať vyběhlo 49 mužských a 8 ženských dvojic. Navíc tři dvojice běželi mimo soutěž.

Připomeňme si, jak závod probíhá. Dvojice hasičů startuje před vstupem na Svatohorské schody v Příbrami v Dlouhé ulici. Každý hasič musí uchopit hadici a jeden z nich navíc jednu uzavíratelnou proudnici. Po 120 metrech na kontrolním úseku musí hadici a proudnici propojit, pak odložit a dále pokračovat v běhu po schodech na Svatou Horu. Závod je náročný, délka trati je 560 m a výškový rozdíl 80 m a na Svatou Horu do cíle je to celkem 289 schodů. Běží se v hasičském stejnokroji, v obuvi určené do zásahu, v zásahové přilbě a muži navíc na zádech s dýchacím přístrojem. Ti, kteří neměli zásahovou obuv, dostali odpovídající závaží. Cílem každé dvojice je doběhnout nahoru v co nejlepším čase. Dvojice na trať vybíhaly ve 3 až 5 minutovém intervalu.

Letošní výsledková listina přinesla jedno překvapení. Favorizující vítězové loňského ročníku Vít Hanus a Josef Branžovský z SDH Třebsko byli letos o pár vteřin pomalejší než borci z SDH Starý Rožmitál. Milan Hochmut a Jan Mora navíc pokořili čtyřminutou hranici a s časem 3:59.73 si doběhli pro 1. místo. Na 2. místě se pak umístili Vít Hanus a Josef Branžovský z SDH Třebsko s časem 4:03.11, na třetím místě skončili Josef Brabec a Libor Šimánek z SDH Turkovice s časem 4:18.63 (v minulém ročníku byli tito čtvrtí s časem 4:18.26).

Na fotografii vítězná dvojice Milan Hochmut a Jan Mora z SDH Starý Rožmitál. Foto: Mgr. Jaroslav Hodrment.

Foto

 

Ocenění všech závodníků se zúčastnil také starosta města Příbrami Josef Řihák a místostarosta města Václav Černý. A abychom nezapomněli: jaká byla letošní barva památečního trička závodu? Fialová!

Heroldobraní
Na závěr závodu – pro radost a na odlehčení – se konal tradiční závod v Heroldobraní. Zástupce pivovaru Herold pan Trantina "dal do placu" sud s pivem z březnického pivovaru. Získat jej však mohla pouze jediná dvojice z přihlášených hasičů, která "doválela" sud - naplněný vodou - po vyznačené trase v nejlepším čase. Která dvojice z jakého sboru dobrovolných hasičů zvítězila si už nevzpomínám, radost v jejich družstvu však byla velmi hlasitá! Asi měli po závodě velkou žízeň.

Heroldobraní



Do sobotního prestižního závodu "Běh hasičů do Svatohorských schodů", který pořádá SDH Březové Hory, se přihlásili a také závodili hasiči ze sborů dobrovolných hasičů, ale i z profesionálních hasičských sborů. Největší zastoupení všech zúčastněných dvojic měl i letos Středočeský kraj, závodníci však přijeli také z Prahy, z Jihočeského a Plzeňského kraje. Z rozrůstajícího se počtu závodníků a podle mnoha stejných tváří závodníků v průběhu let se dá usuzovat, že "běh" si drží svoji úroveň a získává si stále větší oblibu. A to nejen mezi soutěžícími.

Video z akce Běh hasičů do Svatohorských schodů.

 

 




Autor: Pavlína Svobodová ©
 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode