Extrémní počasí zasáhlo i Rožmitál

10.02.2020 15:33

I když bouře Sabine v noci na dnešek nezasáhla Rožmitál v plné síle, přesto naměřená rychlost větru zasluhuje naši pozornost. Nejvíce dul kolem čtvrté hodiny ranní – to naměřila meteorologická stanice ve městě vítr o rychlosti 43 km/hod. a v nárazech až 87 km/hod. Za zaznamenání stojí i teplota dvanáct stupňů nad nulou, která pak postupně klesala až na poledních šest.

V sedm hodin ráno dosáhl vítr v nárazech zatím maxima - až 93 kilometrů za hodinu! Během dne se jeho rychlost postupně snižovala, ale větrno bude podle předpovědi pořád až do čtvrtka. Zatím k žádným větším škodám nedošlo.

Vydatný déšť ráno kolem osmi hodin zvedl v Luhu téměř čtyřnásobně hladinu Vlčavy. Ještě v noci měla podle čidla na Nábřeží Bartoloměje Sadílka svých tradičních 16 cm, ale v poledne už 60 centimetrů a dosáhla tak téměř prvního povodňového stupně. I když po poledni opět pršelo a padaly i kroupy, bát se netřeba. Do druhého stupně je ještě hodně daleko.

Extrémním počasím je ovlivněna i dodávka elektřiny. Ve Starém Rožmitále měla v noci a má i přes den tu menší, tu větší výpadky. Nejdéle chyběl proud domácnostem odpoledne. Téměř tři hodiny.

Chování řeky, aktuální stav počasí i předpověď pro Rožmitál sledujte online na https://www.staryrozmital.cz/pocasi-a-stav-vody-on-line/

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode