DSH při SHD hasil kostel místo hasičů

04.09.2021 00:02

Jedním z vrcholů hasičského odpoledne v rámci VELKÉ letní slavnosti 28. srpna bylo s netrpělivostí očekávané vystoupení členek DSH při SDH Starý Rožmitál  (divadelní spolek holek při sboru dobrovolných hasičů). Na veřejnosti se toto uskupení, které baví už několik let, objevilo kvůli covidu až po dvou letech. A opět nezklamalo. Tentokrát holky zachraňovaly (a skoro zachránily) starorožmitálský farní kostel.

Seběhlo se to asi takhle: Jednou kostel vzplál a hasiči nebyli k mání. Zda tenkrát seděli v hospodě nebo byli ve svých zaměstnáních, to nikdo neví. Stará cvokařka, která požár zpozorovala - když se nemohla hasičů dovolat - zpunktovala tedy cvokaře. A ti vybíhali ze svých početných veřtatů a kostel, vlastně už spáleniště, uhasili.

Samozřejmě to byla umělecká licence. Vždyť bylo dříve obecně známo, že cvokaři, většinou sociální demokrati, demonstrativně šli v neděli ráno místo do kostela do hospody. Ale ze scénky vyplynulo i něco jiného. I když cvokaři kostel nemuseli, každému by pomohli. Na to byli hrdí.

Děvčata z DSH, která jednoaktovku nacvičila k 10. výročí Cvokařského muzea, připravila divákům vynikající zábavu. Bylo na nich vidět, že nic neztratila ze své divadelnosti.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode