Roubenka ve Starém Rožmitále dostává druhou šanci

29.06.2020 03:13

Nejstarší obytné stavení ve Starém Rožmitále, roubenka z konce 17. století zapsaná od roku 1958 v Seznamu kulturních památek ČR, prodělává v těchto letech důkladnou rekonstrukci. Usedlost, která byla dlouhou dobu ve vlastnictví rožmitálského velkostatku, koupil před deseti lety od pražského majitele, jenž ji jezdil vyvětrat jen párkrát do roka, starorožmitálský Zbyněk Květoň.

Jistě tehdy netušil, co starostí a peněz jej bude koupě roubenky ještě stát. Rozhodl se totiž, že ji nenechá spadnout a zachová ji pro příští generace. Dřevěnice, která má z kamene pouze podezdívku, byla rozežraná červotočem, všude samá houba a trámy většinou shnilé. A nelze se také divit, vždyť stojí pár metrů od rybníka.

Předloni se pan Květoň dal do práce. Za dozoru památkářů vdechuje chaloupce druhý život. Není to ale jednoduché: šindele nelze koupit ledajaké, ale pouze od výrobce, který je dělá přesně takové, jako na stavení bývaly, trámy musí být opracovány ručně pořízem a vázány na rybinu atd. atd. Útěchou mu snad může být dotace cirka pětiny vzniklých stavebních nákladů z havarijního programu ministerstva kultury.

To ale bylo jen předloni, kdy s rekonstrukcí začal, a vloni. I tak do historické roubenky vložil ze svého hodně korun. Letos, kdy chce rekonstrukci dokončit, už příspěvek, o který lze žádat jen v případě, že objekt je zapsán v Ústředním seznamu kulturních památek ČR, nedostal.

V havarijním programu je každoročně přes 80 milionů korun, o které se dělí kolem tří set úspěšných žadatelů. Polovinu dostává pravidelně církev, která i po sedmi letech od církevních restitucí stále drží u soudů čtrnáct set žalob na vydání dalšího majetku, na jehož opravu pak může žádat o dotaci. O druhou polovinu peněz se dělí fyzické a právnické osoby, obce a neziskové organizace.

Více o historii roubenky si přečtěte v seriálu Co domy vyprávějí z roku 2012 na https://www.staryrozmital.cz/news/a1-dil-roubenka-c-p-59-v-rybove-ulici/

Roubenka v Rybově ulici v roce 2013

Vloni v létě se pracovalo na střeše

Některé trámy stačilo ošetřit, ale celou část směrem k rybníku musel majitel vyměnit

Tady bývala černá kuchyně

Podle původní podoby zbývá postavit dřevěný chlév se samostatným vchodem, ukazuje Zbyněk Květoň

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode