Dojemné vzpomínky na podzámčí

19.10.2017 05:08

Na náš nekonečný seriál Co prozrazují pohlednice, který zveřejňujeme v rubrice Novinky, reagovala paní Stankušová z Rapotína na Šumpersku. Pohlednice, kterou jsme zveřejnili ve čtvrtém pokračování 2. srpna, v ní vyvolala dojemné vzpomínky, kterými doprovodila svůj podpis pod otevřený dopis majitelům rožmitálského zámku, s nímž bylo spojeno její dětství.

Pohlednice Rožmitálu, o níž paní Stankušová píše:

„Na pohlednici vlevo je domeček, ve kterém jsem trávila u babičky a dědečka Hochmutů každé prázdniny. Vpravo je dům Brdů, více vpravo schody do parku, a ještě více vpravo přes ulici, obecní pumpa a dům s pavlačí patřil Vávrům, strejdovi a tetě, … a vůbec, kam se podívám, samá rodina. Ve cvokařském veřtatu (dnes Cvokařské muzeum) jsme byly se sestrou první mrňousci, než se (Kulovaným)  narodili tetě Máně a strejdovi Hynkovi (v listopadu 93 let, bratr mé maminky) mí bratranci, kluci Hynek a Milan.

Mé dětství, to nejkrásnější období života, bylo spojeno se zámkem ze všech stran: od náměstí, od aleje, od Voltuše. První, co jsme viděli z motoráčku, který nás přes 300 km dovezl na rožmitálské nádraží, byla věž zámku. Proto, pro všechny, kteří jsme své srdce nechali v podzámčí, připojuji svůj podpis.“

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode