Dnes před 10 lety vznikla jedinečná autentická nahrávka Rybovy mše - VI

24.12.2013 12:48

Dnes večer se ve starorožmitálském farním kostele Povýšení sv. Kříže opět po roce rozezní slavná Česká mše vánoční Hej, mistře rožmitálského kantora a skladatele Jakuba Jana Ryby.

Muzikanti a zpěváci z Rožmitálu a okolí znovu vykouzlí v kostele radostnou a slavnostní atmosféru, stejnou, jakou vytvořili při živé nahrávce před deseti lety. Někteří už budou letos třeba na kůru chybět, mladší nahradí starší. Je to ostatně přirozené, stejně jako stále se opakující koloběh života.

Máte-li doma nahrávku mše z roku 2003, pusťte si ji a porovnávejte. Ne proto, abyste hodnotili, zda Rybovka před deseti lety byla lepší nebo horší než ta letošní. Ale proto, abyste se přesvědčili, že - jak už jsme psali v prvním díle našeho miniseriálu - je pokaždé jiná. Každý rok stojí za to na ni o desáté hodině večerní přijít.

Vraťme se však ještě k dalším nahrávkám. Patrně nejstarší záznam vznikl ve studiu Československého rozhlasu v roce 1950 s tehdy špičkovými sólisty a Pražským rozhlasovým orchestrem. Zmiňujeme ho zde proto, že o padesát let později nahrávka vyšla na cédečku v edici Zlatého fondu Českého rozhlasu.

V éře gramofonových desek byla nejčastěji vydávána nahrávka z ledna roku 1966 v provedení Českého sboru filharmoniků a Pražských filharmoniků realizovaná ve studiu Supraphonu v pražském Domě umělců (Rudolfinu). Tuto verzi také nejčastěji prodával do zahraničí podnik zahraničního obchodu Artia. Především v Německu, ale také ve Francii vydali Rybovu mši v licenci. Na gramofonových deskách zazněla skladba kromě češtiny také v němčině.

Po vynálezu cédeček, která mají větší kapacitu než klasická elpíčka, mši často doplňují jiná Rybova díla, zejména pastorela Roztomilý slavíčku, nebo lidové vánoční koledy.

Bývá téměř pravidlem, že ke každé nahrávce, ať už jde o elpíčko či cédéčko, je připojena podrobná informace o skladatelovi a často i celý text České mše vánoční. Ostatně tak tomu je i u CD a DVD s nahrávkou z farního kostela ve Starém Rožmitále z roku 2003.

A to už je úplný konec našeho miniseriálu o nahrávkách nejslavnějšího Rybova díla, a především o té, od jejíhož vzniku právě dnes uplynulo deset let.

Farní kostel Povýšení sv. Kříže ve Starém Rožmitále, ve kterém každý Štědrý večer zní Rybova Česká mše vánoční Hej, mistře.

Interiér kostela s "Rybovými" varhanami z roku 1750.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode