Článek o muzeu v Třemšínských listech

18.02.2012 09:47

Třemšínské listy, červen 2011:

Veřtat ve Starém Rožmitále bude znovu otevřen
Původní cvokařský veřtat z přelomu 19. a 20. století v Aleji Johanky ve Starém Rožmitále bude od 25. června, kdy se koná slavnost Den s královnou, opět otevřen veřejnosti.

Pro návštěvníky bude kromě výhně připraven funkční kovářský měch, vzorkovnice cvočků, šerek, skob a dalších rukodělných výkovků, a panely, na kterých si budou moci přečíst informace o tomto již polozapomenutém řemesle.

Ve vedlejším domku čeká na návštěvníky premiéra: Cvokařské muzeum, kde se na třinácti informačních panelech budou moci seznámit nejen s dávnou i nedávnou historií cvokařiny, ale též se něco dočíst o minulosti a současnosti Starého Rožmitálu.


V těchto dnech (začátkem června) se rozeběhla v Aleji Johanky stavba kanalizace. Přesto všichni věří, že se podaří muzeum a veřtat - jak slíbeno v novinách - otevřít.

 

 

Především turistům jsou například určeny letecké snímky této části města se zakreslením zajímavých památek a objektů, plánek staroměstského hřbitova, na němž jsou vyznačeny hroby významných osobností či specifika našeho podnebí, proměny počasí a přírodní úkazy.

Avšak i místní obyvatelé si jistě rádi připomenou někdejší bohatý spolkový život v obci, dialekt, kterým se zde mluvívalo, vzpomenou, co to byl piliňák nebo jak se nosily bácy. A co teprve co se ve "Staráku" snídalo, obědvalo a večeřelo! V muzeu najdou i recept na tradiční báč.

V místnosti bude jedenáct panelů stálých, další dva se budou časem obměňovat a zpravidla reagovat na aktuální události. Toto léto se muzeíčko věnuje dvěma tématům: Výročí 120 let Sboru dobrovolných hasičů ve Starém Rožmitále, které se bude slavit 16. července a vojenskému výcvikovému újezdu Brdy.

Expozici doplňuje replika okované boty šerkami, tradičními výrobky starorožmitálských cvokařů, a ukázka zdi postavené z tzv. bačkor nebo-li vepřáků, stavebního materiálu používaného ještě před druhou světovou válkou.

Možná, že teď jste se právě pousmáli, ale zkuste se zeptat svých vnoučat, zda vědí co to jsou vepřáky. Některé české cestovní kanceláře jezdí do Rakouska ukazovat našim turistům stavby z bačkor jako atrakci do skanzenů, za kterou ještě musíte zaplatit. A my ji přitom máme doma!

Cvokařské muzeum ve Starém Rožmitále bude zpravidla otevřeno, kromě zimních měsíců, od slušné hodiny ranní do večerního soumraku. Vstup bude – tak jako už byl dříve do veřtatu – volný a nutný.

 


© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode