Církev zažádala o navrácení lesů kolem Rožmitálu

11.01.2013 22:09

Jednou z teprve sedmi prvních již podaných žádostí o navrácení církevního majetku na základě zákona č. 428/2012 Sb. o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi je požadavek Arcibiskupství pražského, aby mu stát vrátil 3 500 hektarů lesů v okolí Rožmitálu pod Třemšínem a zámeček v Roželově. Oznámila to Česká televize 10. ledna 2013 v hlavní zpravodajské relaci Události.

Tři roky po bitvě na Bílé hoře totiž předal církvi rožmitálské panství včetně rožmitálského zámku císař Ferdinand II. Od té doby jej pražský arcibiskup vlastnil nepřetržitě až do roku 1948.

„Státní pozemkový úřad má nyní od podání výzvy ze zákona šest měsíců na prověření všech doložených údajů a uzavření dohody o vydání zemědělské nemovitosti, poté běží lhůta šest měsíců až jeden rok na schválení této dohody," popsala v televizi proces vyřizování požadavků mluvčí pozemkového úřadu.

Rožmitál pod Třemšínem býval před druhou světovou válkou klíčovým hospodářským střediskem pražského arcibiskupa. Proto si asi arcibiskupství tak pospíšilo. Právě zdejší lesy by měli posloužit k financování činnosti církve.

Celkem bude církvím vrácen majetek v hodnotě 75 mld Kč. Dále jim bude do roku 2043  vypláceno v ročních splátkách celkem 59 mld Kč náhrad navýšených o inflaci. Podle zákona dojde v roce 2030 k úplné majetkové odluce církví od státu.

Text zákona najdete na: https://www.mkcr.cz/assets/cirkve-a-nabozenske-spolecnosti/majetkove-narovnani/Zakon-c--428_2012-Sb--o-majetkovem-vyrovnani-s-cirkvemi-a-nabozenskymi-spolecnostmi-_1.pdf

Kromě lesů, o jejichž navrácení církev zažádala, existují ještě na Rožmitálsku městské lesy, jejichž celková výměra (alespoň tomu tak bylo v roce 1992) činí 512 ha. O nich a pak především o historii obecních lesů Starého Rožmitálu především na Planinách a u Zalán, které měly rozlohu 112 ha, si povíme příště.

Televizní reportáž, o které se zmiňujeme na začátku článku, najdete na: https://www.ceskatelevize.cz/specialy/udalosti/ . Klikněte na datum čt 10.1. Reportáž začíná na stopáži 22 min. 10 vteřin.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode