Chybí 10 kilometrů

25.02.2019 04:37

Právě o tolik by potřeboval rožmitálský zámek posunout na západ, aby se dostal do Plzeňského kraje. Pak by se dalo v rámci přeshraniční spolupráce hovořit o možné účasti bavorských institucí na řešení jeho problémů.

Přeshraniční spolupráce, která má řadu konkrétních výsledků, se ale týká jen Bavorska a sousedních českých krajů. O ní jsme už ostatně psali v červnu 2015 (viz https://www.staryrozmital.cz/news/cvokarske-muzeum-v-bavorsku/), kdy jsme v Centru Bavaria Bohemia v Schönsee prezentovali Cvokařské muzeum. Je však nutné poznamenat, že je něco jiného vyložit prospekty a knihu a něco jiného vygenerovat peníze na obnovu či možná koupi zámku.

Pravdou však je, že ředitelka Czech National Trust Eva Heyd svou přednáškou na sympoziu v Mnichově vloni na sklonku roku o zámku v Rožmitále zaujala nejen kolegy z právě založené obdobné organizace Kulturerbe Bayern, ale i představitele bavorské administrativy.

Úředníkům bavorské vlády se zalíbila především myšlenka propojení historie rožmitálského zámku s historií Bavorska.

Vždyť přece víme, že poté, co se Lvové z Rožmitálu museli celého panství pro dluhy vzdát, skoupil v roce 1550 zdejší majetky včetně zámku Florián Gryspek z Gryspachu, který do Čech přišel z Bavorska. Jeho potomci vládli Rožmitálu až do roku 1622, kdy jim veškerý majetek za účast ve stavovském povstání zkonfiskoval rakouský císař Ferdinand II.

Vraťme se však na zem. Rožmitál není v kraji, co by sousedil s Bavorskem a jedna vlaštovka ještě jaro nedělá. Sledujme spíše, co se zámkem opravdu děje.

Baronka Roma Griessenbeck von Griessenbach (83), která žije v Bavorsku, napsala o svém předkovi knihu, která vyšla i v češtině

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode