Bude ve Starém Rožmitále obnovena tradice pouti?

12.09.2012 16:34

V pátek 14. září 2012 pořádají hostinští Lucka, Jarča a Tomáš ve společenském sále hospody Starák pouťovou zábavu, na níž bude hrát oblíbená rožmitálská kapela Original Golf. Na zábavu, která začíná ve 20 hodin, je vstupné 100 Kč. Podaří se ve Starém Rožmitále obnovit tradici pouti jako mají každoročně třeba ve městě či ve Věšíně? Letošní pouťová zábava by mohl být začátek.

Pouť bezprostředně souvisí se zasvěcením kostela. Každý kostel má v názvu určitého světce, eventuálně jiný objekt, jako je tomu právě ve Starém Rožmitále. Tady je farní kostel zasvěcen svatému Kříži. Svátek Povýšení sv. Kříže, který je pro starorožmitálský kostel dokonce slavností, připadá na 14. září a pouť se tedy vždy slaví 14. září, připadne-li toto datum na neděli. A když je toto datum jiný den, je pouť neděli následující.

O pouti se dříve setkávala celá vesnice, známí a příbuzní spolu popovídali, prostě ten den všude pulzoval společenský život. Pod kostelem kolem Hrdinova mlýna a u Petráňova hostince bývaly pouťové atrakce, kolotoč, houpačka, střelnice, rychlofotograf a prodejní stánky perníkářů, cukrářů a kramářů. Svéráznou postavou v 50. a 60. letech 20. století býval pan Sirka z města se svou kobylkou, prodávající za korunu štěstíčka. Posledních dvacet třicet let zůstává pouť ve Starém Rožmitále na okraji zájmu a většinou nepovšimnuta.

Ve městě Rožmitál p.Tř., kde se koná v neděli 16. května nebo první neděli po tomto datu, má pouť na rozdíl od Starého Města, stále tradici. S postupným všeobecným odklonem obyvatelstva od církví se pouť spíše stala synonymem zábavy.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode