Báječné hasičské odpoledne

03.09.2021 07:28

VELKÁ letní slavnost 28. srpna ve Starém Rožmitále vyvrcholila odpoledne na plácku před hospůdkou U Náhonu. Nejdříve předal starosta města Mgr. Pavel Bártl starorožmitálským hasičům nové vozidlo, s nímž už sice téměř rok jezdí, ale kvůli covidu k oficiálnímu předání došlo až teď. (Viz naše zpráva z loňského roku.)

Poté následovaly ukázky hasičských dovedností. Vše ovšem v lehčím tónu, vždyť v první řadě se mělo početné obecenstvo v této nelehké době hlavně pobavit. Požární útok střídal útok a členky DSH při SHD (divadelní spolek holek při sboru dobrovolných hasičů) udivily hašením místního farního kostela.

Poté nastoupili šermíři, kteří se nejen snažili navzájem pozabíjet, ale připravili pro děti i soutěže. Další soutěžní úkoly čekaly na děti i od hasičů.

Odpoledne dovršil efektní příjezd historické ruční čtyřkolové stříkačky z roku 1891 s hasiči v neméně historických oblečcích a helmách. K údivu všech přítomných dovedla stříkačka i po těch letech ze sebe dostat do hadice vodu a pokropit doutnající oheň. Nutno ovšem dodat, že k tomuto výkonu bylo zapotřebí vyčerpávající pumpování mladých hasičů.

Poté již následovala jen zábava, která ovšem postupně ustávala tak, jak se u potoka rapidně ochlazovalo až pod deset stupňů. I když celý den naštěstí nepršelo, tento způsob léta se všem zdál poněkud nešťastným.

Minutový film z vystoupení šermířů zde

Tříminutový film z namáhavého hašení požáru historickou stříkačkou tady

Za rok znovu?

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode