8. díl – Dům č.p. 122 V úzkých drahách

09.07.2012 19:57

Úzká draha, též nazývaná Stromovka, býval obecní majetek, jenž však obec ve třicátých letech minulého století odprodala, aby ve Starém Rožmitále podpořila stavební ruch.

Ve svých Kristových letech si zde v roce 1937 postavil domek cvokař Bohumil Svatoň. Samotné stavení na místě, kde se také říká „U tří chalup“ (i když jsou tam teď čtyři) by nebylo tak zajímavé, ale udála se zde historka, která – kdyby nešlo o vážnou a smutnou událost – zavání nechtěným humorem.

Do Starého Rožmitálu byla zavedena elektřina až v roce 1929 a do tří chalup v Úzkých drahách dokonce až po druhé světové válce. A této války a elektřiny se týká i naše krátké povídání.

15. března 1939 bylo velmi špatné počasí, rozpoutala se sněhová vánice a na známých místech se dělaly velké závěje. V sedm hodin ráno bouchali na dveře prvního domku č.p.122  Bohumila Svatoně neznámí muži. Byli to první vojáci wehrmachtu, kteří při obsazování Československa dorazili do Starého Rožmitálu. Jejich obrněné automobily uvízly v závěji na silnici nedaleko od Svatoňova stavení. Že Němci obsazují československé území však Svatoňovi nevěděli. Když neměli zaveden elektrický proud, neměli tudíž ani rádio. Němci z uvízlého vozu, který nešlo vyprostit, si ke Svatoňovům přenesli do kuchyně zbraně a se samozřejmostí se zde ubytovali. Když se pak počasí zlepšilo, přijížděly do obce další skupiny vojáků než se přestěhovaly do Jinců. Ale to už je jiné povídání.

            Příště: Stavení č.p. 12 v Luhu

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode