28. díl - Jak se osidlovalo Výsluní

17.04.2013 07:19

Zájem o výstavbu rodinných domků ve Starém Rožmitále na konci čtyřicátých let minulého století neobvykle stoupl a místní národní výbor hledal vhodnou lokalitu, kde by byla výstavba vhodná. Do konce května roku 1948 totiž přišlo na stůl předsedovi MNV Františku Šourkovi deset řádně podaných a okolkovaných žádostí o stavební místo. A to vesměs od starorožmitálských usedlíků.

4. června 1948 svolal MNV spolu s akčním výborem (byly zakládány po únoru 1948) velkou poradu, na kterou byli přizváni i zájemci o parcely. Po delší debatě bylo jako nejvhodnější místo pro výstavbu uznán prostor od bývalé hasičské kolny (proti Vonáškově hostinci) k domu Františka Stupky č. p. 96 a dále až k propadlině u současné silnice I/19, které se říkávalo Držaly. Předem se už rozhodlo, že směrem k západu bude mít první řada domků u silnice čísla lichá a druhá, zadní strana čísla sudá. To se pak ale nedodržovalo. Usnesení MNV, se kterým souhlasilo všech deset žadatelů, však mělo jeden háček. Pozemky se musely nejdříve vykoupit od sedláků.

První dům byl v prostoru, který byl později pojmenován Na výsluní, postaven hned začátkem padesátých let a dostal č. p. 34. Říkáte-li si, že už jste toto číslo někde četli, tak činíte správně. V minulém pokračování tohoto seriálu jsme psali o domku Baťkových, který byl rozhodnutím národního výboru zbourán. Aby se na něj a jeho obyvatele dokonale zapomnělo, tak dokonce i jeho číslo popisné bylo přeneseno na jinou stavbu. Všechny ostatní domky už mají čísla popisná vyšší než sto.

Druhým objektem postaveným v této lokalitě byl dům č. p. 127, jenž byl zkolaudován v roce 1960. A pak, zejména začátkem sedmdesátých let se individuální výstavba na rozparcelovaných bývalých „lánech“ rozjela naplno. V současné době stojí v ulici Na výsluní 25 domů.

Jedny z nejstarších domů v ulici.

První dům Na výsluní č.p. 34.

Příště: Podkostelský mlýn

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode