21. díl – Č.p. 20 u Zahradníků

08.01.2013 14:48

Nenápadný domek č.p. 20 ve Cvokařské ulici se do dějin Starého Rožmitálu až do 1. září 1927 ničím významným nezapsal. Tento den však vyhořela stodola, která k tomuto stavení náležela. Hospodář František Sadílek, přivydělávající si jako cvokař, obvinil ze založení požáru blízkého souseda. I přes důkladné vyšetřování však nebyla dotyčnému vina dokázána a musel tedy být pro nedostatek důkazů propuštěn z vazby.

Během požáru naštěstí panovalo bezvětří, takže se oheň nepřenesl na další chalupy, které byly vesměs pokryté šindelem. Požár by tak mohl nabýt katastrofálního rozsahu, neboť v Luhu jsou stavení těsně u sebe. U požáru zasahoval místní sbor dobrovolných hasičů, který čerpal vodu z blízké Vlčavy.

Obecní zastupitelstvo se usneslo „darovat  pohořelému čtyři kousky trámu a šest kousků krovového dříví“ na postavení nové stodoly. V roce 1928 pak Sadílek na novou stodolu přibil pamětní desku, na níž bylo napsáno: „Zločinnou rukou zapáleno a dobrodiním lidským vystavěno“.

Tím však příběh nekončí. V tehdejší době  bývaly požáry dost časté, a každou chvíli v některé obci vyhořela chalupa. Bývalo zvykem, že postiženému přispívala na obnovu nemovitosti nejen domovská obec, ale i obce okolní. V roce 1928 vyhořel Josef Kala v Hutích, a tak mimo jiných požádal o příspěvek i Starý Rožmitál. Starorožmitálské obecní zastupitelstvo se však jednohlasně usneslo „žádosti nevyhovět, poněvadž tamní obec také nepodpořila pohořelého Františka Sadílka z Luhu č.p. 20, postiženého v roce 1927 nezaviněným požárem“. A začala malá „válka“ mezi sousedními obcemi, která naštěstí neměla dlouhého trvání.

A ještě jedna zajímavost: V roce 1932 zemřel v této chalupě ve věku 85 let Vojtěch Brda, tchán Františka Sadílka, tehdy nejstarší občan obce. Byl hrobníkem a zvoníkem a neřeklo se mu jinak než dědeček Zahradníkouc. Ještě za jeho života byla ve výklenku ve štítě domku  dřevěná soška sv. Jana Nepomuckého. Teď je místo prázdné.

Chalupa u Zahradníků se právě opravuje. Střecha už je nová.

Příště: V Luhu u Kalců

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode