20. díl - Boudy na břehu Vlčavy v Luhu

25.12.2012 19:32

Na plácku a na házenkářském hřišti u říčky Vlčavy v Luhu se postupně vystřídaly čtyři dřevěné objekty. Na plácku už je dnes jen jedna velká bouda sloužící házenkářům jako šatna a klubovna, a u hřiště je také jedna, tentokrát menší, ze které se při zápasech v národní házené přivádí elektřina k časomíře a ozvučení.

Ještě v 50. letech minulého století na plácku nebylo zhola nic, pásly se zde husy a občas sem obec složila pařezy či dřevo. V šedesátých a sedmdesátých let se ve městě stavěly tři bytovky za dnešním Coopem a jako zázemí sloužila stavebníkům rozlehlá bouda, kterou po skončení výstavby v roce 1977 házenkáři ze Starého Rožmitálu rozebrali a znovu postavili v Luhu na plácku jako svou klubovnu.

Po likvidaci restaurace v bývalém kulturáku je v objektu od roku 2013 stálá hospoda, dále házenkářská klubovna, záchody, sprchy a šatny.

V letech 1971 a 1972 byla na plácku hned u mostu ještě jedna bouda, ve které byl uskladněn materiál a nářadí při výstavbě Kulturního domu (o něm více v 19. dílu seriálu). Když už nebyla zapotřebí, tak byla spálena.

U hřiště, které si v roce 1930 vybudovali házenkáři na pastvině mezi dvěma úvozy, stávala ještě v 50. letech na západní straně téměř po celé šířce hřiště velká dřevěná stavba. Dřívější generace házenkářů ji snad jako bývalou hájenku přivezla z lesa. Vlevo a vpravo byly dvě šatny pro družstva a uprostřed šatna pro rozhodčího a po celé délce boudy byla veranda.

Dnes je u hřiště vedle tribuny menší dřevěná bouda, kterou dříve používali ve Věšíně jako vrátnici. V roce 1988 ji převezli Staroměšťáci (házenkáři), kteří pracovali v pobočnému závodu Kova Věšín ve Starém Rožmitále, do obce. V roce 2013 ji házenkáři přenechali k užívání místnímu sboru dobrovolných hasičů pro výcvik malých hasičátek.

Zrekonstruovaná bouda byla bez velkých oficialit zprovozněna během prvního podzimního utkání národních házenkářů na domácí půdě 1. září 2013. Parádní pergola přistavěná k dřevěnému objektu od té doby láká při jakékoli akci k posezení.


Velká bouda na plácku slouží jako házenkářská šatna a klubovna a občas i jako hospoda.

Malá bouda vedle tribuny na házenkářském hřišti.

Malá bouda po rekonstrukci v roce 2013

Příště: Č.p. 20 u Zahradníků

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode