Šestnáct uhynulých zvířat v katastru Sedlice

22.02.2021 11:39

AKTUALIZOVÁNO ve 14.05 hod.

V pátek 19. února přijali v odpoledních hodinách rožmitálští policisté oznámení o nálezu uhynulého orla mořského u obce Sedlice se známkami otravy. V ohledání místa pokračovali policisté i následující den ve spolupráci s pracovníky CHKO a psovodem České společnosti ornitologické. Na kraji Chráněné krajinné oblasti Brdy a na přilehlých loukách v katastru obce Sedlice, na území o rozloze asi jednoho kilometru čtverečního, bylo nalezeno dalších 15 mrtvých zvířat, šlo o krkavce, jestřáby, káně, straku a lišku.

V dané věci zahájili kriminalisté úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání čtyř trestných činů, konkrétně z týrání zvířat, pytláctví, neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami a z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Za uvedené činy stanovuje trestní zákoník až pětiletý trest odnětí svobody.

Nyní bude probíhat zkoumání zajištěných stop. Pokud občané v pátek v době od 16 do 19 hodin v okolí uvedené obce zaznamenali pohyb osob nebo vozidla, ať se neváhají obrátit na příbramské policisty na telefon 724 128 090 nebo na bezplatnou linku 158.

Zda se jednalo o otravu nervovým jedem karbofuranem, který pytláci k likvidaci dravců používají nejčastěji, dodává ke zprávě ČTK, určí pitva. Poloha, v jakých byla zvířata nalezena, a také nalezené kousky návnad ukazují na otravu. Karbofuran je vysoce toxický nervový jed, který způsobuje ochrnutí dýchacího svalstva a smrt udušením. V celé EU je od roku 2008 zakázaný.

"U ptáků se otrava karbofuranem projeví rychle - po několika minutách dostane pták velké křeče a za plného vědomí umírá na udušení. Proto je také možné usuzovat na otravu již při prvotním ohledání zvířete, na kterém je vidět, že před smrtí trpělo," uvedl ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek.

Čtyři mrtvé orly mořské nedávno našli ekologové také u Velkého Boru na Klatovsku. Leželi poblíž hnojiště uprostřed ohradníkem obehnané pastviny pro skot. ČSO loni zaznamenala 51 nelegálně zabitých ptáků, většinou šlo o otravy. Od roku 2017, kdy existuje terénní psí jednotka, organizace zdokumentovala a předala policii 78 případů, jejichž obětí se stalo více než 200 ptáků. Letos si policie převzala už čtyři případy.

Foto: Policie České republiky

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode