13. díl – Statek č.p. 25 u Stupků a statek č.p 26 u Jírů

18.09.2012 14:38

Až do roku 1788 byl grunt č.p 25 spojen s gruntem č.p. 24, kde je nyní hospoda U Petráňů (této stavbě se budeme věnovat v některém dalším díle seriálu). Na spojeném gruntu, který býval po farním hospodářství největším statkem v obci, je poprvé  zaznamenán jistý Jíra Placatka, a to v roce 1565. Jeho rod zde hospodařil až do roku 1636, kdy grunt koupil Ondřej Stupka. Stupkovi v č.p. 25 vydrželi až do druhé poloviny 20. století, tedy přes 300 let! S největší pravděpodobností je to právě rod Stupkův, o němž můžeme prohlásit, že nepřetržitě vlastnil a obýval ve Starém Rožmitále stejnou nemovitost po nejdelší období.

Na přelomu 19. a 20. století na rodném statku hospodařil nejznámější ze Stupků František (1848 – 1923), který se s nezměrnou vervou zúčastnil každé práce ku prospěchu obce i okresu, a byl znám svou činností v samosprávách. Pracoval také v mnoha spolcích. Roku 1884 spoluzakládal Literární kruh, jenž m.j. v roce 1930 vydal Slavíkovu monografii Rožmitál. Byl také 17 let jeho prvním jednatelem. V roce 1891 spoluzakládal ve Starém Rožmitále sbor dobrovolných hasičů, jehož byl také dlouho jednatelem. Jako jednatel působil rovněž v Hospodářského spolku ve městě. Byl také členem Spolku abstinentů a českých střádalů, hospodářským rádcem a odhadcem okresního soudu. Na svém statku nechal zřídit filiálku okresní hospodářské záložny. František Stupka je pochován na zdejším hřbitově.

Vraťme se ale k vlastnímu mohutnému klasicistnímu domu č.p. 25, který pochází asi ze třicátých let 19. století, a patří k nejlépe dochovaným stavbám tohoto období. Na charakteristickém lichoběžníkovém štítovém průčelí se strmou valbičkou můžeme nalézt  vytříbený štukový dekor. Na dům navazuje ohradní zeď s bránou, vzadu ve dvoře stojí roubená stodola. Odjakživa se zde říká „u Stupků“.

Na bránu navazuje obdobně řešený statek č.p. 26, jen štítem otočený do ulice, na jehož místě bylo dlouho spáleniště z třicetileté války, až místo v roce 1654 koupil Matěj Zemanů z Věšína. O sto let později zde hospodařil Jakub Placatka a od roku 1688 Jiřík (Jíra) Kulovaný. Roku 1787 koupil statek Havel Záveský, jehož potomci zde žijí dodnes, tedy letos přesně 225 let. Stavení pochází rovněž ze začátku 19. století, kdy začaly být ve Starém Rožmitále nahrazovány staré dřevěné stavby zděnými klasicistními novostavbami. Jak je vidět na fotografii, ještě v roce 1931 mělo průčelí statku nádhernou štukovou výzdobu. Od nepaměti se tu neřekne jinak než „u Jírů“.

Č.p. 26 vlevo, č.p. 25 vpravo. Snímek byl pořízen před 81 lety.

Ke gruntu č.p. 25 patří i tato zachovalá roubená stodola.

Příště: U Hálů nebo-li U Karlíků

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode