11. díl - Řemeslnické domky č.p. 17 a č.p. 4 v Luhu

21.08.2012 17:14

Tentokrát prozkoumáme dva velice si podobné domky, které se nacházejí ve Cvokařské ulici. Mohli bychom však k nim přidat i další stavení v Luhu, protože jejich uspořádání bylo stejné či podobné. Ostatně téměř všichni obyvatelé zde měli stejné sociální postavení. Byli to řemeslníci, především cvokaři, a domkáři.

Domek č.p. 17, stejně jako vedlejší s číslem 4, stojí v Luhu minimálně 150 let. Má 75 cm silné zdi z kamení a vepřáků (směs jílu a slámy). Do domku je jen jeden vchod, kterým dříve vcházeli lidé i dobytek. Středem vedla úzká chodba rozdělující stavení na dvě části. Hned vlevo za domovními dveřmi byl vstup do chléva a ještě dál dveře do komory. Uprostřed chodby napravo byl vstup do jediné velké místnosti. Na část domku se stájí byla nalepena dřevěná kolna a suchý záchod. Dnes už je domek, kde se říká „u Valtů“, samozřejmě moderně vybaven, ale vnitřní dispozice zůstala zachována.

Stejně uvnitř vypadal i vedlejší domek č.p. 4, jen s tím rozdílem, že za komorou byla ještě černá kuchyně a z velké obytné místnosti se šlo do menšího parádního pokoje s jedním oknem, kterému se říkalo vejstupek.

Další zajímavosti o domcích ve Cvokařské ulici jsme uvedli již ve 3. díle tohoto seriálu.

Štíty domků ve Cvokařské ulici. Domek č.p. 4  je první zprava, domek č.p. 17 hned za ním.

Příště: Vila manželů Vorzových

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode